Betekenis kleur geel

Volgens Leonardo Da Vinci kon de kleur geel niet alleen worden geassocieerd met de zon en zomer, maar ook met een vruchtbare oogst en intellectualiteit. Enkele hedendaagse associaties van deze kleur zijn: duurvermogen, geestkracht en losbandigheid. Wat is de psychologische, symbolische en spreekwoordelijke betekenis van de kleur geel?

Psychologische betekenis kleur geel

Wat doet de kleur geel met het menselijke brein? Geel stuurt een geest aan, die naar buiten is gericht. Daarnaast uit de kleur geel zich in een rationele, levenslustige, doelgerichte en extraverte persoonlijkheid. Wanneer de gele kleur echter overheerst, kan dit leiden tot overactief zijn, isolatie en cynisme.

Symbolische betekenis

De symbolische betekenis van de kleur geel kent, evenals de psychologische betekenis van deze kleur, een positieve en negatieve benadering. Volgens de positieve benadering duidt geel op goede contactuele vaardigheden. Daarnaast staat deze kleur symbool voor afwisseling en tempo. De negatieve benadering benadrukt daarentegen een oppervlakkige en rusteloze houding.

Spreekwoordelijke betekenis

De bekendste spreekwoorden waarin de kleur geel wordt gebruikt, zijn ?zich ergens groen en geel aan ergeren? en ?groen en geel voor de ogen zien?. De spreekwoordelijke betekenis van de kleur geel is overwegend negatief en vaak gekoppeld aan de kleur groen.